2006/05/01

 

Ирминден...

... наричан още Еремия, Ирмия, Зъмски или Змийски ден е изпълнен с обреди, предпазващи от змии. Старите българи са го отбелязвали в първия ден от месец май. Според поверието, змиите излизат от леговищата си в деня на Св. 40 мъченици или Благовещение, а на Еремия излиза техният цар!

Обреден хляб с формата на змия

 

Заклинания

Сутринта на Ирминден стопанката на дома, заедно с другите жени в къщата - снахи, дъщери и децата вземат маши, ръжени и тенекии, тракат с тях и обикалят двора "от изгряло слънце към залез," като викат:

Бягайте змии и гущери,
че днеска е Еремия!
Ще ви връзва с ремъци,
ще ви дере с кремъци!

Жените обхождат зимника, кошарите, обора и хармана и вярват, че през лятото нито една гадина няма да ги полази.

 

Гонене на змей

В някои селища на тоя ден извършват обреда "гонене на змей". Вярвало се, че ако в селото има змей, той спира облаците и не вали дъжд. Затова мъжете устройват прогонване. Това ставало обикновено нощно време, когато няколко мъже, въоръжени със сопи, започват от източния край на селището и завършват в западния, като удрят навред, за да изгонят скрилия се змей. След обхождането на селото мъжете вкупом се изкъпват в течаща вода и вярват, че дъждът вече няма да заобикаля тяхното селище.

 

Газене на подници

Друг обичай, изпълняван на Ирминден, е газене на подници (глинени съдове за печене на хляб). Още в ранни зори момите, украсили косите си с пролетни треви, отиват да копаят пръст. Тази пръст (глина) събират на едно място и всеки се изрежда да я гази. Вярва се, че подницата има магическа сила и всеки, който гази глината, от която тя се прави, ще се предпази от ухапване на змия.

This page is powered by Blogger. Isn't yours?