2006/02/08

 

Националният химн

Горда Стара планина,
до ней Дунава синей,
слънце Тракия огрява,
над Пирина пламеней.

Родино, мила родино,
ти си земен рай,
твойта хубост, твойта прелест,
ах, те нямат край...

Автор на текста и музиката е Цветан Радославов (1863-1931), учител, роден в Свищов, завършил философия в Лайпциг. През 1885 г. той композира песента, по-късно послужила за основа на националния ни химн, по пътя към бойното поле по време на Сръбско-българската война!

 

Сръбско-българската война

И така...какво вдъхновява създаването на националния ни химн?!

Една абсолютно невероятна история за българското мъжество, храброст и родолюбие...

На 6 септември 1885 г. е обявено Съединението на Източна Румелия и Княжество България. Българските войски са струпани по южната ни граница в очакване на нападение от страна на Турция. Но изненадата идва от съседна Сърбия и нейния ламтеж за Македония, която би била непостижима цел при една силна и обединена България.

На 2 ноември 1885 г. 60-хилядна сръбска армия, която по-късно се увеличава до 120 хиляди добре въоръжени войници, нахлува към София и Видин. Какво трябва да е ставало в сърцата на българските воини, за да преодолеят за 2-3 дни територията на почти цялата страна в денонощен поход.

Развръзката на войната идва в боевете при Сливница от 5 до 7 ноември 1885 г. Следва светкавична контраатака, българите нахлуват в Сърбия и превземат Пирот. Сигурно са щели да отидат и отвъд него, но зад Сърбия застава Австро-Унгария.

Съединението получава официално признание!

 

"Преминаване на сръбско-българската граница," худ. А. Пиотровски

 

Иде ли?

Едно от най-емоционалните за мен литературни произведения, посветено на българския героизъм по времето на Сръбско-българската война, е разказът "Иде ли" на Иван Вазов.

"Тая нощ баба Цена сънува сън.

Голям облак, а войската отива в облака и Стоян там. Света Богородичке! Каква страхотия! Облакът бучи, небето трещи, земята се търси - ето какво било битката. Стоян се изгуби в облака, няма го вече, ами сега! . . Тя се сепна, разбуди се. Вътре тъмно, чер мрак. Само вятърът пищи навън. Това е битката. Боже господи Исусе Христе, закриляй го!. . Света Богородичке, помилувай го Стоенча!..."



This page is powered by Blogger. Isn't yours?