2006/03/11

 

Още магически обряди

Още преди изгрев слънце жените приготвят обредни хлябове с форма на конче или подкова, украсени с орехови ядки, скилидки чесън и сол. Всяка домакиня раздава от тези хлябове. От обредните хлябове се слага и в храната на конете, за да са здрави, а кобилките – плодовити.

Идеята за родовитост явно е в центъра на празника, защото се изпълняват и различни обреди, свързани с младите невести, които са в първата година от сватбата си. Сутринта на празника младата булка приготвя малки хлебчета. Празнично облечена, тя обикаля домовете на близки и роднини, раздава от тях, а домакините й пожелават деца. Рано на Тодоровден майките изкъпват децата си, за да не ги боли глава, да не се разболяват. Преди кушията жените мият косите си с вода, в която поставят слама от яслите на конете. Водата от миенето хвърлят на улицата след конете, за да са дълги и здрави косите им като конска грива.

И както на всеки голям празник, моми и момци се събират на селското хорище и завихрят голямо хоро. В центъра му се събират конете и ездачите, които вече са премерили сили в празничните състезания.






<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?