2007/02/14

 

На Трифоновден се извършва ритуалното зарязване на лозята, което подсеща за приближаването на пролетта и началото на селскостопанската дейност.

Ритуалът е почти еднакъв в цялата страна: всеки стопанин, щом пристигне на лозето си, се обръща към слънчевия изгрев, отрязва пръчки от три корена и полива мястото с червено вино, светена вода и пепел, запазена от огнището от Бъдни вечер.

В някои райони на страната преди да започне веселбата избират “цар на лозята” - Трифон. Гледа се той да бъде имотен, добър стопанин и "късметлия," та да има берекет през годината. Царят поднася бъклица, зарязва и благославя: "На всяка лоза по шиник, от всяка по чебър". От лозята до селото той е теглен от колесар или носен на раменете на другите мъже. В село шествието обикаля по домовете. Домакинът дава първо на царя да пие от бяло котле вино, черпи и другите, а останалото в съда плисва пред портата с благословия: "Нека е берекет, да прелива през прагове".





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?