2006/02/17

 

Съкровището на Кан Кубрат

Една майска утрин на 1912 г. в сгушеното сред степите на Украйна селце Малая Перешчепина настъпва небивало оживление. Открито е несметно съкровище ...повече от 800 златни и сребърни предмета ...чаши, съдове, блюда, сигнални рогове, дръжка от меч и ножница, украшения, части от празничен колан, монети... Нечуваната находка е изпратена в Ермитажа, където обаче остава запечатана и забравена близо 60 години. Докато един ден от нея не се заинтересувал немският професор Йоахим Вернер. Той безспорно доказва, че това най-голямо погребално съкровище на средните векове е от погребението на българския Кан Кубрат, владетелят на Стара Велика България между 632 и 650 г. След смъртта му най-големият син Бат Баян остава със своята войска да брани столицата Фанагория от нахлуващите хазари, а останалите кубратови синове изтеглят българските племена към нови земи. Аспарух поставя началото на нашата си България, Котраг създава Волжка България, Алцек се заселва в Северна Италия, а Кубер - в Македония.

 
Мечът на Кан Кубрат. Дължината му е 94,2 см. Напълно запазени са само златната дръжка и ножницата.

 

Сред находките са открити два владетелски пръстена с рунически знаци. На единия от тях е изписано името на Кан Кубрат, на другия то е придружено с титлата "патриций." През 635 г. Кубрат сключва мирен договор с византийския император Ираклий. Последният дарил богато хана и му присъдил почетната титла "патриций." Съкровището съдържа и трети пръстен, принадлежал на чичото на Кубрат - Органа - и в дадения случай се явява част от семейното имущество и свидетелство за приемствеността на властта.

 

В съкровището са намерени 11 такива златни чаши. Столчето на чашата е кухо и в него е имало прикачена камбанка, която иззвънявала при всяко вдигане на чашата по време на пиршество или някаква церемония. Счита се, че предназначението на звънчето е не само за забава, но и за прогонване на злите духове.

 


Златна гривна и огърлица, инкрустирани със смарагди.

 

Сребърно блюдо - византийски дипломатически дар за Кан Кубрат.

This page is powered by Blogger. Isn't yours?